Egészségügy

Emmi: keddtől folyamatos az akut érsebészeti ügyelet Budapesten és Pest megyében

Az érbetegellátás átszervezése hamarosan az egész országban megvalósulhat.

2020.09.01 11:00MTI

Keddtől folyamatos az akut érsebészeti ellátás ügyeleti rendszere Budapesten és Pest megyében - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

A közlemény szerint a biztonságos és magas színvonalú betegellátásért a hét budapesti és a Pest megyei centrum az eddigi forgórendszer helyett mostantól folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján, 24 órában, a progresszivitási szinteknek megfelelően.

Az érbetegellátás átszervezése hamarosan az egész országban megvalósulhat, és elindulhat a nagy centrumok megszervezése, ahol valamennyi érbetegséget gyógyíthatnak - tették hozzá.

A beutalási rend egyszerűsítésével és egyértelműsítésével megszűnik az érsebészeti betegek felesleges és a végleges ellátást késleltető utaztatása, ami segítséget jelent a beutaló orvosoknak és az Országos Mentőszolgálatnak. A változtatással egyidejűleg központosítják a magas halálozási arányú hasi aortatágulat-repedés ellátását is: kizárólag a főváros három erre szakosodott intézményében láthatják el ezeket az eseteket - ismertették.

A nem egyértelmű tünetek esetén továbbra is a sürgősségi osztályra kell irányítani a betegeket. Az érsebészettel nem rendelkező intézetek sürgősségi osztályán jelentkező betegeket a lakhely szerint illetékes, megfelelő progresszivitású szintű érsebészeti ellátóhelyre kell vinni - olvasható az Emmi közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.