Lengyel buszbaleset

Felborult egy lengyel busz az M5-ös autópályán - összefoglaló

A busz minden utasát vizsgálatokra a környező - kecskeméti, szegedi, kiskunhalasi és szentesi - kórházakba vitték.

2020.08.10 06:30MTI
MTI/Donka Ferenc

Egy ember meghalt és többen megsérültek, amikor vasárnap kora reggel egy lengyel autóbusz letért az útról és árokba borult az M5-ös autópályán Kiskunfélegyházánál.

Vincze-Messzi Adél, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője közölte: a buszon a baleset idején 46-an voltak, két sofőr és 44 utas.

Az M1 aktuális csatorna műsorában elhangzott: lengyel sajtóinformációk szerint a busz Bulgáriából tartott hazafelé.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: egy 35 éves férfi a helyszínen életét vesztette - az M1 aktuális csatorna későbbi információi szerint ő kizuhant és a busz alá szorult -, további három embert, köztük egy öt év körüli gyermeket súlyosabb sérülésekkel vittek kórházba.

A helyszínre két mentőhelikopter és tizennégy mentőautó érkezett. A busz minden utasát vizsgálatokra a környező - kecskeméti, szegedi, kiskunhalasi és szentesi - kórházakba vitték - mondta a szóvivő.

A mentés és a helyszínelés idejére a rendőrség órákra lezárta az M5-ös autópályát a főváros felé Kistelek és Kiskunhalas között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter délután részvétét és együttérzését fejezte ki telefonon Krzysztof Szczerskinek, a lengyel elnök kabinetfőnökének.

Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a külügyminiszter azt írta: a magyar hatóságok, a rendőrök, a mentők és a kórházi dolgozók minden tőlük telhetőt megtettek és megtesznek, a magyar kormány pedig minden segítséget megad a budapesti lengyel nagykövetségnek a balesetben érintettek hazatéréséhez.

Krzysztof Szczerski a közösségi oldalán azt írta: "Köszönjük magyar barátainknak az állami hatóságok gyors és hatékony helyszíni akcióját".

Az utazást szervező dél-lengyelországi Bielsko Biala székhelyű utazási iroda tulajdonosa a PAP hírügynökséggel délután azt közölte: folyamatosan kapcsolatban vannak a magyarországi lengyel konzuli szolgálattal és a turisták idegenvezetőjével. Pótlóbuszt küldtek Lengyelországból a meg nem sérült utasokért, ami délután már Magyarország határához közeledett, a turisták családjai pedig különvonalon tájékozódhatnak hozzátartozóikról.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.