Koronavírus-járvány

Felkészült a járványügyi bevetési egység

A zászlóalj olyan speciális alakulat, amelynek a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek elleni védekezés a feladata.

2020.08.07 14:44MTI

A járványügyi bevetési egység elsődleges feladata a fertőzési gócpontok lokalizálása és a vírus továbbterjedésének megakadályozása - hangzott el az egység pénteki budapesti, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa hangsúlyozta: Magyarország ugyan sikeresen védekezett a járvány első szakaszában, ám a járványveszély nem múlt el. A veszélyhelyzet megszüntetése után létrehozták a járványügyi bevetési egységet.

MTI/Kovács Tamás

Elmondta: az egység feladata az együttműködő szervezetek - a honvédség, a katasztrófavédelem, a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat - munkájának koordinálása és az erőforrások hatékony felhasználásának biztosítása.

Munkájukat az ügyeleti központ által működtetett értesítési és jelentőrendszer segíti. Az egység jogosult korlátozó intézkedések elrendelésére - tette hozzá.

Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetője közölte: elsődleges feladatuk a területi védelmi bizottságok munkájának összehangolása. Az egység rendelkezésére áll a katasztrófavédelem által működtetett mobil labor is.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta részt vesznek a határátkelőhelyeken a beutazók szűrésében, és több mint 60 ezer mintavételt hajtottak végre a lakosság körében. Emellett részt vesznek a fertőzésgyanús betegek ellátásában, szállításában.

MTI/Kovács Tamás

Haláchy Enikő, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)főosztályvezetője kiemelte: feladatuk, hogy biztosítsák a szükséges védőfelszereléseket az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi és honvédelmi szervek, valamint az idősotthonok részére.

Szabó Pál, az Országos Kórház-főparancsnoki Támogató Törzs képviselője emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után is 92 kórházparancsnok segíti országszerte a járvány elleni védekezést. Ezen felül április végétől 19, kétszáz gondozottnál nagyobb létszámú idősotthonban kezdték meg a munkát intézményparancsnokok. Feladatuk az egészségügyi készletek megóvása, a járványügyi előírások betartásának ellenőrzése.

Miklovich János, a honvédség vegyvédelmi zászlóaljának parancsnoka felhívta a figyelmet arra, hogy a zászlóalj olyan speciális alakulat, amelynek a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek elleni védekezés a feladata. Ez azt jelenti, hogy rendelkeznek minden olyan eszközzel, amely a járvány elleni védekezésben is hatékonyan felhasználható.

A fertőtlenítő csapatok bárhol, bármikor bevethetők - mondta az ezredes.

A tájékoztató után az egység tagjai bemutatták a védekezéshez használt technikai eszközöket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.