Beruházás

A Magyar Közút kilenc új ütközéscsillapító utánfutót vásárolt

Az univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető utánfutók az ütközéskor keletkező energia elnyelésére szolgálnak.

2020.08.06 02:28MTI

Az úton dolgozó munkatársak védelme érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kilenc új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutót szerzett be, az eszközök a társaság kardosi, komáromi, monori, szigetszentmiklósi és keszthelyi autópálya-mérnökségére kerülnek - tájékoztatta a közútkezelő cég kedden az MTI-t.

Az univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető utánfutók az ütközéskor keletkező energia elnyelésére szolgálnak.

A társaság mintegy négyezer munkavállalója dolgozik közvetlenül az utakon, ők nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Az ütközésienergia-elnyelő eszközök a munkaterületen dolgozókat védik, és a balesetet szenvedő járműben utazók sérüléseit is csökkentik - írták.

Felidézték: a Magyar Közút 2018-ban indította el "Biztonságunk az Ön kezében van!" című kampányát, amelyben arra hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy vegyék komolyan az úton zajló munkálatok környezetében kihelyezett forgalmi jelzéseket, előzzék meg a baleseteket.

Tavaly tizenháromszor ütköztek járművek ilyen energiaelnyelő eszköznek. Ezekből a balesetekből egyik sem volt halálos kimenetelű, négyben volt súlyos, egyben pedig könnyű sérült, a többinél csak anyagi kár keletkezett. Idén eddig hat ilyen baleset történt, és mindegyiknél csak anyagi kár keletkezett - közölték.

A közútkezelő cég célja - hangsúlyozták -, hogy minden tereléskiépítés és útüzemeltetési munka energiaelnyelő berendezés fedezetében történhessen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.