Országgyűlés

A kormány tagjait kérdezik hétfőn a parlamentben

Kétnapos rendkívüli ülést tart a parlament.

2020.07.13 07:11MTI

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel azonnali kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.

A parlament a kormánypártok kezdeményezésére tart kétnapos rendkívüli ülést. A törvényhozás kedden feltételeket szabva járulhat hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A házelnök napirendi javaslata alapján hétfőn az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órában azonnali kérdések hangozhatnak el. Az interpellációkra egy óra, a kérdésekre pedig további fél óra áll rendelkezésre, azonban a frakciók - a járvány alatt kidolgozott munkarendnek megfelelően - várhatóan nem élnek majd ezekkel a lehetőségekkel.

Az Országgyűlés kedden előbb megvitatja, majd el is fogadhatja a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslatot.

A kormánypártok azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő hét második felében megrendezendő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát - közölte korábban a KDNP megválasztott frakcióvezetője. Simicskó István kifejtette, támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének megítélése.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.