Állatkínzás

Több mint ezer sertést hagyott kínok között elpusztulni a gazda - vádat emeltek ellene

A Bonyhádi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette és veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás megsértésének bűntette miatt emelt vádat.

2020.07.06 11:18ma.hu

A vádirat szerint a 67 éves vádlott több, mint tíz éve folytat kisállattartó- és tenyésztő foglalkozást. Egy gazdasági társasággal kötött vállalkozói szerződés alapján 2018. őszén 3353 malacot helyeztek el a vádlott által üzemeltetett sertéstelepen bérhízlalásra. 2019. január közepén a sertéstelepen csőtörés történt, ami miatt négy istállót kb. 30-40 cm magasan ellepett a hígtrágyával keveredett hidegvíz. Ezekben az épületekben az ott bezárva tartott sertések nagy számban elpusztultak fulladás, illetve megbetegedések következtében. Az állatok napokon át különös szenvedésnek voltak kitéve.

Az alkalmazottak többször felhívták a vádlott figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára és a sertések tömeges elpusztulására, amit a vádlott maga is megtekintett, azonban - a foglalkozásával kapcsolatos kötelességeit megszegve - a sertések azonnali kimenekítése érdekében nem intézkedett, a legyengült és megbetegedett állatokhoz állatorvost nem hívott, és a sertések tulajdonosát sem értesítette. 2019. január végén kb. 80 tetemet elszállíttatott, ezután azonban alkalmazottait arra utasította, hogy a sertéstetemeket vigyék az istálló mögé és szalmával takarják le.

A 2019. február 2-án elvégzett ellenőrzéskor a tulajdonos képviselői 1136 sertés hiányát állapították meg, melyből 493 darab bizonyíthatóan elpusztult, míg 643 darabot nem találtak meg. Majd az istállókban tartott takarítás során az ott lévő trágyából még további 45-50 tetem került elő, melyeket a vádlott szintén az istállók mögé vitetett. Mivel a sertéstetemek és egyéb maradványok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért a vádlott ennek kihelyezésével engedély nélkül hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett.

A vádlottal szemben az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztést és a közügyek gyakorlásától, valamint a foglalkozásától eltiltását szorgalmazza a Bonyhádi Járásbíróságnál. Emellett az ügyészség a közérdekvédelmi szakág felé jelzéssel élt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.