Ítélet

Jogerősen 15 évet kapott a sólyi gyermekgyilkos

A fiút aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.

2020.07.02 12:10MTI
MTI/Krizsán Csaba

Jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla csütörtökön azt a fiatalkorú fiút, aki 2018 májusában megölt egy nyolcéves kislányt Sóly határában - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

A fiút aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.

Ferenczy Tamás szóvivő elmondta: a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla a zárt ülésen meghozott határozattal helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ez év februári ítéletét, amely a fiatalkorúakkal szemben maximálisan kiszabható időtartamú büntetést szabott ki.

A vádirati tényállás szerint a fiatalkorú a sólyi futballpályán ismerte meg a 8 éves kislányt és bátyját. Többször találkoztak, a vádlottban vonzalom alakult ki a kislány iránt. 2018. május 18-án késő délután a fiú elcsalta a lakóhelyéről a kislányt játszani az úgynevezett papírmalom romjaihoz.

A kislány ott azt mondta a fiúnak, hogy a barátja tetszik neki, és az ő felesége lesz. Emiatt a fiú mérges lett, és elhatározta, hogy megöli a kislányt.

A helyszínen talált fonott kötéllel bűvésztrükkre hivatkozva hátrakötötte a lány kezeit, majd a patakhoz vitte, ahol többször a víz alá nyomta. Ettől a kislány elkábult. A sértettet ezután a partra húzta, egy kővel többször fejbe ütötte, továbbá megszúrta a fejét és a halántékát egy éles-hegyes eszközzel, feltehetőleg késsel. Az eszméletlen, de még életben lévő kislányt végül levetkőztette, visszahúzta a patakba, hínárfonatot kötött rá, és a sorsára hagyva elment.

A gyermek halálának közvetlen oka vízbefulladás volt.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett, arra hivatkozva, hogy nem vették kellő súllyal figyelembe az enyhítő körülményeket, így a vádlott beismerő vallomását, a hátrányos személyiségszerkezetét, életkörülményeit, és azt, hogy megbánta a tettét.

A Győri Ítélőtábla indoklása szerint azonban a fellebbezésben felhozott enyhítő körülmények eltörpülnek a súlyosbító körülmények mellett. Bár az előre kiterveltség nem volt megállapítható, a négyszeresen is súlyosabban minősülő emberölés esetén nem volt helye a büntetés enyhítésének.

Az ítélőtábla figyelembe vette azt is, hogy a vádlott a cselekményét kitartó szándékkal mindaddig folytatta, amíg a kislány életét ki nem oltotta - mondta a szóvivő.

Az áldozat szülei - MTI/Krizsán Csaba


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.