Koronavírus-járvány

Országos tisztifőorvos: szó sincs arról, hogy csökkentenék a tesztek számát

Az egészségügyi szolgáltatók tudják a teszteléssel kapcsolatos feladataikat.

2020.06.29 13:06MTI

Az egészségügyi szolgáltatók értik és tudják a koronavírus-teszteléssel kapcsolatos feladataikat - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott: Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerint Müller Cecília azzal fenyegeti a kórházakat, hogy ahol túl sok tesztet végeznek, ott vizsgálatot indítanak, a "felesleges" teszteket pedig ki fogják fizettetni a kórházakkal, ezért az országos tisztifőorvos lesz a személyi felelős, ha valaki azért hal meg, mert a kórházak nem tesztelték.

Müller Cecília erre reagálva azt mondta, hogy a képviselő a megfelelő információk hiányában fogalmazta meg véleményét, szó sincs arról, hogy csökkentenék a tesztek számát.

Ugyan nem szükséges minden beavatkozás előtt elvégezni a tesztet, de gyanú esetén a kezelőorvosnak tesztelnie kell a beteget. A gyanút a kezelőorvos ítéli meg, nemcsak azokról van szó, akiknek tüneteik vannak vagy külföldön jártak - hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a járvány jelen van az országban, ezért folyamatos járványügyi éberséget és információs rendszert kell fenntartani ahhoz, hogy rögtön reagálni lehessen, ha a fertőzés itt is gócokban, nagyobb számban jelenne meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.