Koronavírus

Kormányszóvivő: a kormány több szempontot mérlegel az augusztus 20-ai ünnepségeknél

Remélhetőleg a járványügyi helyzet lehetővé teszi majd, hogy megtartsák az államalapítási rendezvényeket.

2020.06.25 20:00MTI

A járványügyi helyzet mellett a gazdaság újraindítására is figyelemmel lesz a kormány, amikor júliusban dönt a Szent István-napi államalapítási ünnepségekről - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Azt mondta, remélhetőleg a járványügyi helyzet lehetővé teszi majd, hogy megtartsák az államalapítási rendezvényeket. De - tette hozzá - a kormánynak azt is mérlegelnie kell döntésekor, hogy a gazdaság újraindítása szempontjából a rendezvények megtartása azokban a szektorokban - a zeneiparban, a szolgáltatóiparban, a rendezvényszervező iparágban - jelenthet segítséget, ahol az elmúlt hetekben komoly problémák keletkeztek.

Amikor arról van szó, hogy a megyei jogú városokban és Budapesten többnapos eseményekkel lehet készülni augusztus 20-ára, ez is ott van a mérleg egyik serpenyőjében - tette hozzá.

A kormányszóvivő elmondta azt is, bár Magyarország sikeres védekezésen van túl, nem zárható ki, hogy a koronavírus-járvány ősszel visszatér.

A kormány a leghatékonyabb intézkedésekkel szeretne felkészülni az esetleges második hullámra, de ahhoz, hogy az intézkedések hatékonyak legyenek, szükség van az emberek együttműködésére is - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

Hozzátette: azt látták, hogy az emberek hajlamosabbak betartani azokat az intézkedéseket, amelyekkel egyetértenek. Ezért a nemzeti konzultációban arra is rákérdeznek, hogyan értékelik az emberek a kormány egyes döntéseinek sikerességét. Emellett a gazdaság újraindításáról is szó lesz a nemzeti konzultáción.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.