Környezetszennyezés

Budapesten sokkal nagyobb most a légszennyezés, mint a járvány előtt

Jelentősen megemelkedett a legtöbb európai nagyvárosban a légszennyezettség, miután elindultak az újranyitások, köszönhetően a nagyobb forgalomnak.

2020.06.24 18:10ma.hu

Jelentősen megemelkedett a legtöbb európai nagyvárosban a légszennyezettség, miután elindultak az újranyitások, köszönhetően a nagyobb forgalomnak. A lezárások idején mérthez képest Párizsban, Brüsszelben és Milánóban is jelentősen megemelkedett a nitrogén-dioxid mértéke a levegőben – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss adataiból, amelyet a Portfolio.hu tett közzé. A koronavírus levegőminőségre és környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatása úgy tűnik, rövid életűnek bizonyult.

Sőt, sok városban a légszennyezettség úgy van a koronavírus előtti vagy ahhoz közeli szinteken, hogy a forgalom még mindig nincs a krízis előtti szinteken. Mindez azt jelenti, hogy már a teljes gazdasági nyitás előtt elérhetik az országok a vírus előtti környezetszennyezési szinteket.

Az adatok szerint a légszennyezettség a legtöbb európai országban azért még alatta van az egy évvel ezelőtti adatoknak, de nyugtalanító, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire meg tudott ugrani ez a mutató.

A TomTom adatai szerint Németországban, Olaszországban és Franciaországban a lezárásokhoz képest jelentősen megnőtt a forgalom az utakon, mindeközben a tömegközlekedési eszközöket használók száma meredeken visszaesett.  A londoni metró például az ilyenkor szokásos utasforgalmának csupán 12%-át bonyolítja.A légszennyezettségi adatok szerint azokban a városokban, ahol nem volt olyan szigorú a lezárás (például Malmö), magasabb értékeket mértek most, mint egy évvel ezelőtt. Athénban, Bukaresten és Münchenben is jelentősen emelkedett a légszennyezés.

A lezárásokkal érintett nagy európai városok közül Budapest az egyetlen, ahol a légszennyezés már a lezárások idején mért szint fölé került.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.