Járvány

NNK: jelentősen csökkent Budapesten a koronavírus mennyisége a szennyvízben

A Budapesten végzett mérési eredmények csökkenő tendenciát mutatnak, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható.

2020.06.13 10:47MTI

A szennyvízben mért koronavírus (genomkópia) száma jelentősen csökkent Budapesten - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-t.

Az elmúlt hetekben újabb mintavételezések történtek három budapesti szennyvíztelepen - írták.

A mérések arról tanúskodtak, hogy Budapesten a szennyvízben majdnem egy nagyságrenddel kevesebb vírus-nukleinsav volt, mint az előtte vett mintákban.

A Budapesten végzett mérési eredmények csökkenő tendenciát mutatnak, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható - hangsúlyozták. Jelezték: mivel a főváros szinte teljes területének szennyvize a három vizsgált szennyvíztelepre érkezik, az eredmények reprezentatívak.

Fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, viszont maga az örökítő anyag igen. Ezeknek a vizsgálatoknak azért van jelentőségük, mert az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhetnek - mutatott rá az NNK.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.