Trianon 100

Interaktív honlap készül a Kárpát-medence társadalmáról

A teljes Kárpát-medencei társadalom jelen állapotát fogja bemutatni Trianon óta példátlan mélységben.

2020.06.04 05:30MTI

A teljes Kárpát-medencei társadalom jelen állapotát fogja bemutatni Trianon óta példátlan mélységben a Magyarország Nemzeti Atlasza - Társadalom című kötet interaktív, kétnyelvű, szabad hozzáférésű elektronikus változata (e-MNA Társadalom), melyet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja készít.

Az ELKH-nak a Nemzeti Összetartozás Évéről szóló 2020. februári kormányhatározat 280,7 millió forint támogatást ítélt meg a projektre; a honlap bemutatóját 2020 végére vagy 2021 elejére tervezik - közölte az MTI-vel az ELKH.

Területileg a digitális honismereti atlasz lefedi a Kárpát-medence teljes területét, annak 17 660 települését, illetve a közvetlen - osztrák, cseh, lengyel, ukrán, moldovai, román, szerb, horvát, szlovén - szomszédságban található, mindösszesen közel 40 ezer települést.

Időbeli szempontból bemutatja a társadalom (népesség, települések, életkörülmények) jelenlegi és közelmúltbeli állapotát, illetve a Trianon óta eltelt száz év folyamatait, egyes térképek pedig a 16. századig is visszamennek.

Tematikailag a projekt három nagy blokkra tagolódik, melyek a teljes társadalomföldrajzi vertikumot megjelenítik.

A Népesség blokk témája a népesedési múlt, népességszám-népsűrűség, természetes népmozgások, vándorlás, népesség összetétele (nem, életkor, család, háztartás, etnikum, nyelv, vallás, iskolázottság, gazdasági aktivitás-foglalkozás, társadalmi tagozódás).

A Település blokk vizsgálja a települési múltat, a településállományt, a városokat, Budapestet és régióját, valamint a vidéki térségeket.

Az Életkörülmények-életminőség blokk bemutatja a humán jellemzőket, a lakás-lakókörnyezetet, a települési környezetet és a települési infrastruktúrát.

Az egyes témakörök bemutatása tér- és időbeli dimenzióban, adatállománytól függően változó területi bontásban (megye, járás, település) történik. Ennek során jól követhető, hogy a társadalom szerkezetében, a társadalmi folyamatokban milyen változások zajlottak le a korábban politikailag egységes Kárpát-medence trianoni szétdarabolása óta.

Mint a közlemény hangsúlyozza, az online térképészeti adatbázis egyedülállóan fogja bemutatni a teljes Kárpát-medencei társadalom jelen állapotát. A csaknem 18 ezer településből álló honi mozaik összerakása, majd ebből modern térinformatikai eszközökkel interaktív atlasz létrehozása mindeddig páratlan vállalkozás, határokon átívelő ambícióval - emlékeztet az ELKH.

A projekt megvalósításán jelenleg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban 26 kutató és projektmenedzser, külső megbízással 16 kutató és lektor, valamint több külső szolgáltató cég dolgozik. Az adatállományok egységes feldolgozása mellett tartalomfejlesztés, a kapcsolódó szellemitulajdon-védelmi jogi konstrukció megalkotása és az informatikai háttér kiépítése zajlik - áll az ELKH közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.