Évforduló

Trianon 100 - Apponyi beszédét feldolgozó történelmi dráma látható a Duna Televízióban

Apponyi valószínűleg tisztában volt azzal, hogy Magyarország sorsa nem 1920-ban Trianonban dőlt el, hanem jóval korábban, háttértárgyalásokon, politikai alkukon.

2020.06.03 00:30MTI

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében címmel látható történelmi dráma a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából június 4-én 20 óra 15 perckor a Duna Televízióban - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

Medveczky Balázs, a Duna csatornaigazgatója a műsorban elmondta: a filmet a keszthelyi Festetics-kastélyban forgatták Rátóti Zoltán mint Apponyi Albert főszereplésével, Georges Clemenceau-t Dánielfy Zsolt alakítja. A filmben sok szereplővel, gyönyörű környezetben és fantasztikus díszletek között idézik meg a kort, a beszédet Máthé Áron történész szakértő magyarázataival megszakítva dolgozzák fel. A film forgatókönyvét Csillag Mano, Kálomista László és Máthé Áron írta - tette hozzá.

A történelmi dráma azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttség vezetőjeként Magyarországot képviselve 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el.

Medveczky Balázs kiemelte: Apponyi csak arra kapott lehetőséget, hogy egy beszédet mondjon, ebben kellett összefoglalnia mindent, s ezt dolgozták fel filmes eszközökkel. Mint mondta, Apponyi valószínűleg tisztában volt azzal, hogy Magyarország sorsa nem 1920-ban Trianonban dőlt el, hanem jóval korábban, háttértárgyalásokon, politikai alkukon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.