Koronavírus-járvány

Hazatérhet a kórházból az első "plazmás" koronavírusos

Két hétig volt lélegeztetőgépen, a kapott vérplazmától egy hét alatt brutálisat javult a 60 éves illető állapota.

2020.05.30 11:19ma.hu

A Dél-pesti Centrumkórház súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttjein kezdték alkalmazni néhány hete az úgynevezett plazmaterápiát, az elsőként kezelni kezdett beteg már olyannyira jól van, hogy hamarosan gyógyultan távozhat az intézményből - írja a Bors dr. Bobek Ilonára, a kórház intenzív főorvosára hivatkozva.

A betegről annyit lehet tudni, hogy krónikus alapbetegsége mellett fertőződött meg és 60 éves, később is folyamatos gondozásra szorul tehát. Az illetőnek egy hét alatt javult az állapota úgy, hogy előzőleg lélegeztetőgépen volt két hétig, egy hét az emlékezetéből is kiesett. Pozitív szemléletű volt, végig meg akart gyógyulni.

A terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyag segítségével küzdenek a még beteg embereken, ezért vesznek vérplazmát a vírustól megszabadultaktól, minél nagyobb számban. A súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakciót ez a szérum visszaszorítja. Azok jelentkezhetnek ilyen típusú véradásra, akik 18 és 60 év közöttiek, és 5-6 mente tünetmentesek koronavírusos fertőzés után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.