Orvostudomány

Modern radiológiai és képalkotó berendezéseket vásárolt kormányzati támogatásból az SZTE

A jelentős léptékű fejlesztés 21. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását.

2020.05.20 19:12MTI

Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések - CT, MR, MRI -, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt, a jelentős léptékű fejlesztés 21. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az SZTE 2004-ben szerződést kötött 25 évre az Affidea jogelődjével a képalkotó diagnosztikai tevékenység kizárólagos, közreműködőként - az egyetem alvállalkozójaként - történő ellátására. A szerződés kötelezte az Affideát, hogy az eszközparkot a korszerű betegellátás érdekében milyen időközönként cserélje, korszerűsítse.

Az Affidea szerződéses kötelezettségei között az is szerepelt, miként kell támogatniuk az SZTE oktatási és kutatási tevékenységét.

Azt írták: a 25 éves futamidejű szerződés nem tudta követni az időközben bekövetkező finanszírozási, gazdasági, tudományos és társadalmi átalakulásokat, a jogszabályváltozásokat és az érintettek ezek következtében módosuló érdekeit. A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybevevőjét. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, ahogy ezt az SZTE az Affideával kötött megállapodás esetében megtette.

Mivel az SZTE az ország egyik első számú egészségügyi ellátója, a tevékenységet saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsósorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja kielégíteni a régió radiológiai igényeit - tették hozzá.

Hangsúlyozták: ezt az teszi elsősorban lehetővé, hogy az egyetem jelentős kormányzati támogatást kapott a teljes eszközpark beszerzésére, ezzel Szeged és a Dél-Alföld lakosságát a legmodernebb diagnosztikai eszközparkkal vizsgálhatják ki, láthatják el.

Ez megfelel annak - a jelenlegi járvány által is igazolt - kormányzati célnak, hogy a stratégiai jelentőségű, államilag finanszírozott egészségügyi ellátásokat állami szereplők végezzék - jegyezték meg.

Az oktatás, kutatás, gyógyítás szoros szimbiózisa valósul meg akkor, amikor a képalkotó diagnosztikai tevékenységet teljes vertikumában az SZTE kezeli. Ez egyaránt szolgálja a betegek, az orvosok, az egészségügyi személyzet, a kutatók, a tudósok és a hallgatók érdekeit - áll a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.