Állati

Újabb nógrádi településnél bukkant fel egy medvecsalád

Matuz Gábor, Etes polgármestere értesítette a környéken élő lakosságot a medvecsalád felbukkanásáról.

2020.05.14 19:29ma.hu

"A rendőrség értesítése alapján az Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen egy anyamedve és három bocs tűnt fel. Kérem a gazdálkodókat és a természet járókat hogy fokozottan figyeljenek a környéken – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Etes polgármestere, Matuz Gábor.

Valószínűleg ugyanaz a medvecsalád bukkant fel a területen, amit április közepén észleltek a nyikom-bérci Gortva birtok közelében. Az állatokról vadkamera felvétel is készült. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a bejelentést követő helyszínelés során megállapította, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van, illetve felhívta a figyelmet néhány elemi szabály betartására - írta a Nógrád megyei hírportál.

A konfliktusok elkerülése érdekében azt tanácsolják:

- Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
- Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
- Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
- Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
- Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
- Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
- Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
- Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.