Állati

Újra megjelentek a fekete gólyák Gödöllő közelében

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött Gödöllő környékén, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral.

2020.05.14 12:08MTI
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő valkói erdészetének területén, Bag község határában fekete gólyát fotózott le egy kihelyezett vadkamera - közölte az erdőtársaság társaság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint a fekete tollazatú, piros csőrű, feltehetően idősebb példány egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen jelent meg, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával.

A Pilisi Parkerdőben az erdészek mesterséges és természetes tavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A néhány tíz négyzetméteres vízfelületek biztosítják a kétéltűek szaporodását, így a fekete gólya számára elegendő táplálék áll rendelkezésre.

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött Gödöllő környékén, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral. A fekete gólya (Ciconia nigra) fehér "rokonával" ellentétben életét nem az emberek szeme előtt éli.

A Pilisi Parkerdő területén legutóbb 2018-ban két fekete gólya pár költötte ki a fiókáit egy Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen. A két fészkelő párnak három-három fiókája repült ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.