Koronavírus

Szijjártó: már nyolc átkelőt használhatnak a magyar-román határon az ingázók

Nehéz helyzetbe kerültek, akiknek a munkahelyük, vagy a termőföldjük a határ túloldalán van.

2020.04.15 07:40MTI

Már nyolc átkelőt használhatnak a magyar-román határon az ingázók - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter felidézte: a koronavírus terjedésének lassítása érdekében a magyar és a román kormány is hozott a személyforgalom korlátozására vonatkozó szigorító intézkedéseket a határain.

Ezek az intézkedések azonban - mint írta - nehéz helyzetbe hozták mindazokat, akiknek a munkahelyük vagy a termőföldjük a határ túloldalán található. Az ő érdekeiket szem előtt tartva a román kormánnyal már korábban megállapodtak három határátkelő megnyitásáról az ingázók számára.

A pozitív tapasztalatok, valamint a határ mentén élő közösségek életének további megkönnyítése érdekében ezt a korábbi megállapodást bővítették ki úgy, hogy az ingázók már nyolc átkelőt használhatnak, ha munkába vagy földjeiket megművelni mennek a határ túloldalára.

Húsvét óta az ingázók a csengersimai, a vállaji, a létavértesi, az ártándi, a méhkeréki, a gyulai, a nagylaki és a kiszombori átkelőkön kelhetnek át - ismertette a miniszter.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.