Koronavírus

Emmi: a kórházaknak el kell végezniük a sürgősségi beavatkozásokat

A miniszteri utasításnak megfelelően a sürgős esetek ellátása továbbra is folyamatosan zajlik az egész országban.

2020.04.08 10:39MTI

A kórházaknak továbbra is el kell végezniük a sürgősségi beavatkozásokat - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben szerdán.

A március 16-án életbe lépett miniszteri utasítás értelmében valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne.

A miniszteri utasításnak megfelelően ezen sürgős esetek ellátása továbbra is folyamatosan zajlik az egész országban. Ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalná, panaszával azonnal forduljon az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

A koronavírus-járvány az alapellátás szereplőitől, így a háziorvosoktól is bizonyos fokú alkalmazkodást igényel. Az országos tisztifőorvos már a járvány kezdeti stádiumában arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására, és - a szakma szabályainak figyelembevétele mellett - a távkonzultációt helyezzék előtérbe. Ez nagy könnyebbséget jelent a betegeknek is, hiszen így például lehetőség nyílik arra, hogy telefonon is elintézzék a gyógyszereik felíratását, de nagy felelősséget ró a háziorvosokra, mert a megváltozott körülmények között is folyamatosan figyelemmel kell kísérniük betegeik állapotát - áll az Emmi közleményében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.