Koronavírus-járvány

Országos tisztifőorvos: minden elhunytnak krónikus alapbetegsége volt

A halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett.

2020.03.31 13:10MTI

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett. Közülük a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is. A 16. áldozat immunológiai szempontból nagyon kockázatos csoportba tartozott - közölte.

A tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon is közzétették a halálos áldozatok listáját, koruk, nemük és krónikus alapbetegségeik feltüntetésével.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy van ok az örömre is, hiszen már 37-en távoztak gyógyultan az intézményekből.

Hangsúlyozta, a következő időszakban jelentősen növekedni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma, minden gyanús esetet kivizsgálnak.

A tisztifőorvos köszönetet mondott mindenkinek, a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók mellett azoknak is, akik a kijárási korlátozás szabályait betartva segítenek a fertőzési lánc megszakításában, a járványgörbe laposításában. Külön köszönetet mondott azoknak, akiknek a korábbi életmódjukból adódóan fokozottan nehéz otthon maradniuk, ezt mégis megteszik. Példaként említette a sportolókat, művészeket.

Müller Cecília szerint fontos, hogy a bezártságban mindenki megtalálja azt az elfoglaltságot, amelyben örömét leli, a rossz érzéseket pedig senki se fojtsa káros szenvedélyekbe, helyette beszéljék ki azt barátokkal, szakemberekkel. Természetesen telefonon, vagy online kapcsolattartás mellett - fűzte hozzá.

A tisztifőorvos ezúttal is tanácsolta a nem hiteles, félelmet gerjesztő hírforrások elkerülését, továbbá rendszeres napirend követését, napi tornagyakorlatok végzését. Különösen fontosnak nevezte, hogy a szülők sokat beszélgessenek gyermekeikkel, ne tagadják le a problémát, adjanak világos, egyértelmű válaszokat nekik a járványról.

Kérdésekre válaszolva kifejtette, a húsvéti sonkát és tojást is érdemes jól átfőzni, utóbbit hipós vízzel is átmosni, majd lecsepegtetni. Megjegyezte, a nyers tojás és hús fogyasztása nem ajánlott.

Müller Cecília kérdésekre válaszolva ezúttal is megerősítette, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, betegellátóknak és a rendvédelmi szervek tagjainak ajánlják a maszkok viselését, de nem ellenzik azoknál sem, akiknek biztonságérzetet ad. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helytelen, sok igazgatással, arcérintéssel járó maszkhasználat kifejezetten kockázatos lehet. A szakember legalább 60 fokon történő mosást javasolt a varrt maszkok fertőtlenítésére.

A tisztifőorvos kérdésre beszélt arról is, hogy csak a kijárási korlátozásban szereplő indokokból lehet elhagyni az otthonokat és ezek között nem szerepel a költözés, ezért mindenkit arra kért, hogy maradjon ott, ahol a jogszabály hatálybalépésekor tartózkodott.

Kiemelte, az idősektől, krónikus betegségben szenvedőktől változatlanul azt kérik, maradjanak otthon.

Müller Cecília közölte, az állam kijelölt tartózkodási helyet biztosít azoknak, akik családjuk, környezetük védelmében nem szeretnék otthonukban tölteni a hatósági karantént.

Elmondta, a járvány terjedését leginkább úgy lehet összevetni a különböző országokban, ha az igazolt fertőzöttek számát hasonlítjuk az adott országok teljes lakosságszámához.

A tisztifőorvos kiemelte: Magyarországon nem alakultak ki gócpontok, a koronavírus-járvány egyenletesen terjed az országban. Közölte, hamarosan eljön a járvány azon szakasza, amikor tömegessé válnak a megbetegedések, az egészségügyi intézmények azonban folyamatosan készülnek erre a helyzetre. A kórházak minden évben készítenek úgynevezett egészségügyi válsághelyzeti tervet, amelyek felülvizsgálatát már korábban kérte.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a fertőzöttek között vannak egészen fiatal, egy-két éves gyermekek is. Közülük van, aki orvosi segítségre szorul, míg máson a legenyhébb tünetek sem látszódnak - tette hozzá.

Jelezte, kórházi kezelésre kizárólag csak akkor van szükség, ha azt a magas láz, a légszomj, vagy a fulladás indokolja.

A tisztifőorvos a hozzá intézett utolsó kérdésre válaszolva arra kérte a fitnesztermek használóit, hogy időben elkülönülten, fokozott fertőtlenítés mellett használják ezeket a helyiségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.