Koronavírus-járvány

Koronavírus - Tiszavasváriból jöhet a segítség

Ezért állította le a kormány a hidroxiklorokvin-szulfát kivitelét

2020.03.28 04:30ma.hu

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét fél évre megtiltotta a magyar kormány.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

A Világgazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat, a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy bár Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek a szernek, a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében állítja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, a határozat szerint ez hat hónapra szól - írja a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.