Koronavírus

Koronavírus - Lefoglalták a csehek félmilliós maszkszállítmányát Budapesten

Félmillió maszkot rendeltek Indiából, de nem érkezett meg.

2020.03.21 10:59ma.hu

A csehországi Morva-sziléziai kerület félmillió darab maszkot rendelt meg Indiából, hogy védekezzen a koronavírus ellen, de a szállítmány nem érkezett meg, mert azt Budapesten lefoglalták, írja a cseh Idnes.cz-re hivatkozva az Index.

"Sajnos a szállító cég arról tájékoztatott, hogy Budapesten lefoglalták a maszkszállítmányt. Egyelőre diplomáciai megerősítést nem kaptam erről, de úgy látszik, elvesztettük a szállítmányt" – mondta Ivo Vondrák, a kerület kormányzója.

Vondrák arról is beszélt, hogy teljesen megbolydult a védőeszközök piaca, nem is egyedülálló eset az övék. Bár nagyon számított erre a szállítmányra, mert a terület minden lakosát fel akarják szerelni maszkkal, az egyetlen szerencséjük az, hogy még nem fizettek az áruért.

"Úgy érzem magamat, mint egy drogdíler, akit valahol a reptéren kapcsoltak le a cuccal, pedig már remélte, hogy hazaérkezik" – érzékeltette a helyzetet a kormányzó.

Amikor értesült az ügyről, a magyar nagykövet, Bial Tibor felajánlotta, hogy utánakérdez a magyar hatóságoknál a szállítmányról, de azt is megjegyezte, hogy Vondrák jelezte neki, nem annyira sürgős az ügy. A csehek a tervek szerint szombaton egy hétmillió maszkból álló szállítmányt kapnak Kínából. Ezek a maszkok ráadásul százszor moshatók, így Vondrák szerint pótolni tudják azt a kiesést, amit a lefoglalt szállítmány okozott.

Az Idnes két verziót közölt a lefoglalásról. Az egyik szerint egy magyar cég is részt vett a szállításban, és ezért foglalhatták le a vámosok az árút, a másik szerint az exportáló cégtől a magyarok is rendeltek nagy tételben maszkokat, de az nem érkezett meg, ezért tartoztatták fel a cseheknek szánt szállítmányt.

Cáfol a NAV

A sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fontosnak tarja leszögezni, hogy nem foglalt le Csehországba tartó, egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt.

A NAV a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben elsősorban az adózóknak nyújtott szolgáltatásaira fókuszál. A közúti ellenőrzésekkor – az adóelkerülő, visszaélésszerű magatartás kiszűrése mellett - a szolgáltató jelleg dominál, a hivatal segíti a szállítókat, fuvarozókat is - írják közleményükben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.