Járvány

Koronavírus - Az elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek minősül

A bírság 500 ezer forint lesz.

2020.03.16 17:58MTI

A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek minősül, a bírság összeghatára 500 ezer forint lesz - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Lakatos Tibor elmondta, hogy a jogszabályok előkészítése még folyamatban van. A szabályok betartásának ellenőrzésével a rendőrséget bízzák meg - tette hozzá.

Megfogalmazása szerint a koronavírus elérte a térséget. A környező országokat nézve azt látni, hogy Csehországban 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában 61 megbetegedést regisztráltak. Ezért is van szükség az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett intézkedésekre - hangsúlyozta.

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy egyelőre nagyvonalakban tudja ismertetni a még meg nem jelent jogszabályban rögzítendő intézkedéseket.

Az üzletek bezárásáról szólva azt mondta: a vendéglátó üzletekben 15 óra után reggel 6 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével nem szabad tartózkodni. Meg fogják tiltani, hogy valaki zenés-táncos rendezvény helyszínén legyen, ilyen rendezvényeket nem lehet majd tartani. A tiltás a vallási közösségek szertartásaira, a polgári házasságkötésre és a temetésre nem vonatkozik.

A kormány elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását is - mondta, hozzátéve: több sportági szövetség is döntött már hasonlóan.

Tilos lesz előadóművészeti rendezvényeket látogatni: mozikat, színházakat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a közgyűjteményeket és a közművelődési intézmények, továbbá közösségi színtereket.

A boltokról szólva elmondta: 15 óra után csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, az illatszereket, drogériai termékeket, háztartási tisztítószereket és vegyiárut, valamint higiéniai papírtermékeket árusító üzletek, az üzemanyagtöltő állomások és a dohányboltok lehetnek nyitva. Ez a korlátozás a szolgáltató tevékenységet nem érinti.

Ismertette azt is: a rendelettervezet szerint lehetőség nyílik az okmányok postai úton való kézbesítésére.

A kormány elrendeli az emberi erőforrások minisztere számára, hogy mérje fel és vegye nyilvántartásba az egészségügyi szakképzésben részesült és nappali tagozatos képzésben résztvevők adatait, hogy szükség esetén az ilyen képzésben résztvevők az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe bevonhatóak legyenek.

Felhatalmazást ad a kormány arra is, hogy a rendőrség a járványügyi hatósági feladatainak végrehajtása érdekében kezelje azokat az egészségügyi adatokat, amelyek feladatának ellátásához szükségesek.

A kormány rendelkezni fog az időskorúak ellátásáról is. A rendőrség ellenőrzési tevékenységéről szólva elmondta, már 40 olyan embert ellenőriztek, aki nem tartotta be a hatósági házi karantén szabályait.

Rögzítette: külföldiek nem léphetnek be Magyarországra sem légi, sem vasúti, sem vízi, sem szárazföldi úton. Hozzátette: családokat nem fognak szétszakítani, magyar állampolgár nem magyar állampolgárságú szülei, házastársa, amennyiben tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, beléphetnek az ország területére.

A kormányzati oldal, a koronavirus.gov.hu portál hétfői ideiglenes leállásával összefüggésben azt mondta: olyan terhelésnek volt kitéve az oldal, hogy egy ideig nem volt elérhető. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vizsgálja, hogy történt-e olyan szándékos cselekmény, amely az oldal működésének gátlását célozta, s ha ilyet megállapítanak, annak büntetőjogi következményei lesznek.

Leszögezte: a megelőzés-védekezés új szakaszába lépett, ezért arra kér mindenkit, hogy önkéntesen tartsa be a vírus terjedésének lassítását célzó intézkedéseket.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért Kiskunhalason építik fel a konténerkórházat, Lakatos Tibor azt mondta: "viszonylag közel van" a fővároshoz, ahol jelenleg a legtöbb megbetegedést észlelték, és a megfelelő infrastrukturális háttér rendelkezésre áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.