Járvány

Forgalmazói szövetség: nem létezik otthoni gyorsteszt a koronavírus kimutatására

Az interneten terjedő információk alapján sokan úgy vélik, hogy a COVID-19 nevű gyorsteszt kimutatja a fertőzést.

2020.03.12 10:33MTI

Nem létezik otthon elvégezhető gyorsteszt a koronavírus-fertőzés kimutatására, így ilyen a gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban és a gyógyszertárakban nem kapható - közölte a Forgalmazók az Egészségért Szövetség csütörtökön az MTI-vel.

A gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szolgáltatók országos szövetségének közleménye szerint az interneten terjedő információk alapján sokan úgy vélik, hogy a COVID-19 nevű gyorsteszt kimutatja a fertőzést.

A megbetegedés kimutatására alkalmas úgynevezett in vitro (szervezeten kívüli) diagnosztikai vizsgálat azonban - írták - csak klinikai és közegészségügyi laboratóriumi körülmények között, labordiagnosztikai eszközökkel végezhető.

A szövetség ezért arra kéri a lakosságot, hogy se drogériákban, se interneten ne vásároljanak "otthon végezhető gyorstesztet".

Hangsúlyozták, hogy ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz. Az állami egészségügyi ellátórendszerben indokolt esetben elvégzik a szükséges vizsgálatokat, így a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot is - tette hozzá a szövetség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.