Koronavírus

MOK: a kormány biztosítsa az egészségügyi dolgozóknak a védőfelszerelést!

Nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit.

2020.03.11 11:46MTI

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzése érdekében - jelentette ki a MOK elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kincses Gyula közölte: nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit, a kormányzatnak biztosítania kell, át kell vállalnia az ellátás finanszírozását.

Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja "élesíteni" az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett.

A kamarai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy eddig is a szakdolgozók hiánya és az orvoshiány volt az egészségügy legfőbb gondja, ami egy járvány idején fokozott problémát jelent.

Ha "nincs személyzet, nincs semmi" - fogalmazott, hozzátéve, ezért a MOK arra kéri a kormányt, hogy fogadja el az általuk javasolt, a dolgozók pályán tartását szolgáló bértáblát.

Kincses Gyula hozzáfűzte, hogy a MOK a járványveszély idején semmilyen olyan akciót nem indít, amely veszélyeztetné a betegellátást.

Lénárd Rita, a kamara alelnöke közölte, hogy a "járványveszély frontvonalában" dolgozó háziorvosok a legveszélyeztetettebbek, ezért haladéktalanul el kellene látni őket megfelelő védőfelszereléssel. A hozzájuk eljuttatott sebészi maszkok ugyanis erre nem alkalmasak - tette hozzá.

Az alelnök szerint nem megfelelő a lakossági tájékoztatás sem. Úgy véli, a tömegközlekedési eszközökön plakátokon kellene tájékoztatni arról, miként csökkenthető a fertőzés kockázata, ritkítani kellene az orvos-beteg találkozásokat - például e-recepttel -, valamint fel kellene hívni a lakosság figyelmét arra, hogy feleslegesen senki ne menjen sehová.

Svéd Tamás, a MOK titkára szintén azt mondta, hogy a járvány kontrollálásának a szakemberhiány lehet a legfőbb akadálya. Arról is szólt: tisztában vannak azzal, hogy a megfelelő védőfelszerelés világszerte hiánycikk lett, ám lépéseket kellene tenni azért, hogy a "frontvonalba" koncentrálják az eszközöket.

Álmos Péter, a szervezet másik alelnöke emlékeztetett arra, hogy ma egy sürgősségi osztályon dolgozó kezdő orvos nettó 900 forintot keres óránként, egy szakorvos pedig 1700 forintot. Az alacsony bér veszélyezteti a biztonságos betegellátást, hiszen az orvosoknak másodállást, többletmunkát kell vállalniuk a megélhetés érdekében - mondta.

A MOK nettó 2400 forintos órabért kér a kezdő orvosoknak és 4100 forintosat a szakorvosoknak. Szerintük így kivezethető volna a hálapénz és vissza lehetne csábítani a külföldön dolgozó kollégákat - tette hozzá.

Kincses Gyula kérdésre válaszolva közölte: a MOK etikai eljárást indít az ellen az acsai háziorvos ellen, aki homeopátiás védekezést ajánl a koronavírus-fertőzés ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.