Jog

Vallási közösség megszüntetéséért indított pert az ügyészség

A közösség volt vezetője időközben elrejtőzött a hatóságok elől.

2020.02.25 11:00MTI

Perrel szüntetne meg egy vallási egyesületet a Somogy Megyei Főügyészség, a közösség volt vezetője időközben elrejtőzött a hatóságok elől - tájékoztatta a főügyészség az MTI-t.

Azt írták: az egy Kaposvár környéki községbe bejegyzett szervezet eredetileg egyházként jött létre, de valódi célja egy piaci alapon működő idősotthon fenntartása volt. Miután az egyházakról szóló törvény 2012. évi hatálybalépésével vallási tevékenységet végző egyesületté alakult át, és kiemelt állami normatív támogatásokat nem kapott, sem a szervezetet, sem az általa fenntartott intézményt nem működtette tovább.

A szervezet ennek ellenére a mai napig vallási egyesületként szerepel a civil szervezetek nyilvántartásában, székhelyén azonban nem lelhető fel, képviselőjének megbízatása lejárt - tették hozzá.

Az ügyészség kiemelte, hogy a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott kereseti kérelemben a vallási egyesület megszűnésének megállapításán és a nyilvántartásból törlésén túl kényszer-végelszámolási eljárásra tett indítványt. Jelezte: a vallási közösség vagyona - a hitelezői igények kielégítése után - az állam tulajdonába kerül, és közcélú tevékenységre kell fordítani.

Az ügyészség kitért arra is, hogy a közösség gazdálkodása átláthatatlan volt, több mint kétszázmillió forint állami normatív támogatás felhasználását nem lehetett nyomon követni. Az egyesület volt vezetője ellen számvitel rendje megsértésének bűntette miatt eljárás indult, és mivel a férfi elrejtőzött a hatóságok elől, körözik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.