Veszély

Életveszélyes helyzetet okozhat egy ismeretlen gyógyszer

Interneten kapható, ismeretlen hatású gyógyszer veszélyeire figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága.

2020.02.23 10:00Ma.hu

Az utóbbi hónapokban egy olyan készítményt reklámoznak, többek között a Magyar Kardiológusok Társasága, illetve ismert magyar kardiológusok nevével, amiről azt állítják, hogy a magas vérnyomást egyetlen kúrával meggyógyítja, ami már önmagában egy gyanút keltő állítás, miután sajnos nincsenek ilyen gyógymódok - fogalmazott az InfoRádiónak Csanádi Zoltán, a társaság elnöke.

Ráadásul azt is hirdetik, hogy ez az ereket is kitisztítja, és ilyen mód mindenféle érszövődmény, sztrók, szívinfarktus és érelzáródás ellen is védőhatású, miközben természetesen a készítményről valójában nem lehet tudni, hogy mit tartalmaz, de az egészen biztos, hogy egy bevizsgálatlan szerről van szó, tette hozzá a szakember.

Ami a nagyon nagy probléma, túl azon, hogy megtévesztenek betegeket, ilyen módon anyagi előnyt próbálnak ebből kovácsolni, hogy azt is kérik a betegtől, hogy az orvos által előírt terápiát hagyják el. Ez viszont életveszélyes állapotot idézhet elő - figyelmeztetett Csanádi Zoltán. Hiszen, ha egy magas vérnyomásos beteg tesz így, aki esetleg 4-5 gyógyszer kombinációjával tartható egy elfogadható tartományban, akkor lehetséges hogy 200-220-ra is fölszökik a vérnyomása, és agyvérzésveszélyben kell ezt követően élnie.

A szakember megjegyezte, magára valamit is adó orvosszervezet, így a Magyar Kardiológusok Társasága soha nem reklámozna konkrétan ilyen készítményt, pláne nem interneten.

Másik általános érvényű szabály, tette hozzá kiemelve: soha senki ne kezdjen el gyógyszert szedni, vagy elhagyni internetes információk alapján anélkül, hogy a család-, illetve a kezelőorvosával erről konzultálna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.