Tisztújítás

MTA - Freund Tamás, Pléh Csaba és Szathmáry Eörs indul az elnökségért

A Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Lovász László mandátuma 2020 májusában jár le.

2020.02.20 14:42MTI

Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, valamint Szathmáry Eörs evolúcióbiológus a jelölt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöki posztjára, koncepcióik elérhetők az mta.hu oldalon.

Az MTA jelölőbizottsága szerdai gyűlésén úgy döntött, hogy a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik az elnök-, főtitkár- és főtitkárhelyettes-jelöltek koncepcióit - tájékozatta az MTA titkársága csütörtökön az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Lovász László mandátuma 2020 májusában jár le. A közlemény szerint az elnökségre jelölt három tudós mellett a főtitkári posztra Blaskó Gábor és Kollár László Péter pályázik, a főtitkár-helyettesi posztra Demény Attila és Erdei Anna a jelölt.

A jelölőbizottság döntése értelmében az elnök- és főtitkárjelöltek számára lehetőség nyílik egy programbemutató vitára. Ez április 20-án lesz, a részleteket rövidesen közlik.

Az elnöki posztra jelölt Freund Tamás 60 éves Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. A biológiai tudomány doktora, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

Pléh Csaba 74 esztendős Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA korábbi főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, agykutató.

Szathmáry Eörs 60 éves Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, Az ELTE Természettudományi Kar Biológia Intézetének egyetemi tanára. Szakterülete az elméleti evolúcióbiológia.

A kommüniké kitér arra, hogy a Jelölőbizottság rövidesen az alelnökjelölti és választott elnökségi tagjelölti koncepciókat is közzéteszi.

A jelölési szakaszt - a közgyűlési bizottságok tagjelöltjei tekintetében - a Jelölőbizottság a következő, március 11-i ülésén zárja le. Ekkor hagyják jóvá a május 4-én és 5-én ülésező, tisztújító közgyűlés tagjainak kiküldendő dokumentumokat és listákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.