Diplomácia

Szijjártó Péter támogatja, hogy a Maldív-szigetek vízummentességet kapjon az EU-tól

A politikus szerdán Újdelhiben folytatott kétoldalú tárgyalást Abdulla Shahid maldív külügyminiszterrel.

2020.01.16 00:30MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter támogatásáról biztosította azt a kezdeményezést, hogy a Maldív-szigetek kapjon európai uniós vízummentességet. A politikus szerdán Újdelhiben folytatott kétoldalú tárgyalást Abdulla Shahid maldív külügyminiszterrel.

Megemlékeztek arról, hogy a két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolatuk felvételének 45. évfordulóját. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország üdvözli a Maldív-szigetekkel szemben korábban életbe léptetett EU-szankciók feloldását.

Hozzátette: annak érdekében, hogy a magyar cégek ezt ki tudják használni, az Eximbank 30 millió eurós hitelkeretet nyitott a vízgazdálkodás, az élelmiszerbiztonság és a turizmus területein maldív-szigeteki beruházásokhoz.

Szijjártó Péter ismertette a magyar kormány energia- és klímavédelmi stratégiáját, tekintettel arra, hogy a Maldív-szigeteket különösen veszélyeztetheti a légkör változása miatti tengerszint-emelkedés, végül pedig 15 ösztöndíjas helyet ajánlott fel magyarországi egyetemeken maldív-szigeteki diákoknak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.