Egészségügy

12 beteget újra kellett operálni a budaörsi szakrendelőben végzett műtét után

A szövődmények valószínű oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat.

2020.01.03 08:58ma.hu

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteget kellett kórházba vinni, miután szürkehályog-műtétet végeztek rajtuk a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén – írta honlapján az intézmény.

A közlemény szerint december 12-én, csütörtökön összesen 22 szürkehályog-műtétet végzett az orvosi csapat az egynapos sebészet II. számú műtőjében. A másnapi szakorvosi kontrollon valamennyi beteg panaszmentes volt. December 14-én, szombaton azonban az érintett betegeknél szövődmények – a szem váladékozása és fájdalom – jelentkeztek.

Őket a Szent János Kórházban látták el. Tizenkét beteget újra operáltak, négyen tartós kórházi ellátásra szorultak.

Az intézmény vezetése a történtekről haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kapcsolatba lépett a héten operált valamennyi – nem csak szemészeti – beteggel, és a következő heti műtéteket automatikusan törölte. Az azonnali visszajelzések alapján tünetek sem a szomszédos napokon műtött betegeknél, sem az azonos napon az I. számú műtőben műtött pácienseknél nem jelentkeztek.

A műtőben és betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínű oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt.

Az egyéni felelősségek tisztázása a további laboratóriumi vizsgálatoktól várható.

A hatóság a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésre.

A budaörsi egynapos sebészet évi mintegy 2500 operációt végez kilenc szakmában, ezen belül a szürkehályog-műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak – egyedül 2019-ben ezernél több ilyen műtétre került sor.

A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér a gyógyulást kereső betegektől, és mindent megtesz a teljes felépülésükért.

A műtéti tevékenység a budaörsi egynapos sebészeten a népegészségügyi hatóság által előírt intézkedések megtétele után 2020. januárban folytatódhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.