Társadalom

Szociológus: mérséklődnek a társadalmi különbségek Magyarországon

Magyarországon 2010-ben 3,4 millión éltek szegénységben, mostanra számuk 1,8 millióra csökkent.

2019.12.12 21:30MTI

Mérséklődnek a társadalmi különbségek Magyarországon, a szegénység folyamatosan csökken, és Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján tovább nőtt az életszínvonal - mondta Lakner Zoltán Lehel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, szociológus csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Magyarországon 2010-ben 3,4 millión éltek szegénységben, mostanra számuk 1,8 millióra csökkent - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ilyen mértékű szegénységcsökkenés az unióban sehol nincs.

A fogyasztási mutatók stabilan és töretlenül növekednek 2012 óta, és a szegénység is folyamatosan csökken azóta - mutatott rá.

Az életszínvonal növekedése többek között azzal is magyarázható, hogy a foglalkoztatottsági arány uniós viszonylatban is kiemelkedő, a rendszerváltozás óta nem látott mértékben, 55-56 százalékról 70 felé emelkedett. A munkanélküliség a 2010-ben mért közel 12 százalékról 4 százalékra csökkent - mondta Lakner Zoltán Lehel.

Jövőre 2012-hez képest 50 százalékkal nőhet a fogyasztás - fűzte hozzá, megjegyezve hogy nemcsak a fogyasztás mértéke, de annak szerkezete is megváltozott, például radikálisan nőtt a gyerekes családok esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.