Demonstráció

Hiába tiltakoztak, megszavazta a színháztörvényt a parlament

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal hagyta jóvá a a kulturális törvénycsomagot.

2019.12.11 12:24Ma.hu

Elfogadta a magyar parlament szerdán a kulturális finanszírozást megváltoztató javaslatot. A törvénycsomagot Semjén Zsolt hétfőn nyújtotta be, és rendkívül gyors eljárásban fogadták el. Annak ellenére, hogy a hétvégén kiszivárgott tervezet, majd a tényleges javaslat ellen a kulturális szféra meghatározó képviselői tiltakoztak. Hétfő este a Madách Imre téren Budapesten több ezren demonstráltak a változtatások ellen.

Pár nap alatt több mint ötvenezren írták alá a Független Előadóművészeti Szövetség petícióját, mely szintén a tervezett változtatás ellen állt ki.

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal hagyta jóvá a a kulturális törvénycsomagot. A szavazás alatt több ellenzéki párt (a Párbeszéd, az MSZP és Demokratikus Koalíció) képviselői tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Mi van a törvénycsomagban?

Hétvégén szivárgott ki egy tervezet arról, hogyan alakítaná át a magyar kormány a kulturális finanszírozást Magyarországon. Hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes nyújtotta be a végleges tervezetet, melyből több vitatott részlet, például a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása kikerült.

Benne maradt viszont az, hogy a kultúráért felelős miniszter beleszólhat a színház-igazgatók kinevezésébe, elbocsátásába. Igaz, csak azoknál az önkormányzati színházaknál, melyet közösen tartanak fel az állammal, egyedi megállapodáshoz kötve.

Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács a kulturális ágazat stratégiai irányítására.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.