Állapot

Türkizkék lett és bebüdösödött a Duna Újpestnél - videó

A hatóságok vizsgálódnak, úgy tűnik, nem egyszeri esetről van szó. Veszélyes anyagot nem látnak, de azért alaposabban kielemzik a folyadék összetételét.

2019.11.22 11:55ma.hu

Türkizkék, szúrós szagú folyadékot látott és jelentett azonnal a Duna partján az Index egyik olvasója.

A videó készítője 1981 óta kenuzik a Duna újpesti szakaszán, e héten hétfő reggel viszont olyat látott és érzékelt, amit előtte soha. A kék befolyás láttán ösztönösen középre húzódott, ilyet még sosem látott.

A Róbert nevű férfi a szörnyűség láttán azonnal hívta a 112-t és bejelentette a környezetszennyezést, ami fél órával később is fennállt. A katasztrófavédők csak ezt követően érkeztek ki, szinte együtt a vízi rendőrökkel.

Egyelőre nem tudni, mitől van a szennyezés, de a hely közvetlen közelében komoly építkezések vannak, az olvasó festékre, savra vagy más vegyszerre gyanakszik, amitől így akartak megszabadulni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízügyi hatósági szakemberei hétfőn délelőtt, "lakossági bejelentésre a Fővárosi Csatornázási Művek szakembereivel közösen szemlét tartottak" a Duna Marina-parti részén. A helyszíni vizsgálatok szerint a folyó vize egy csapadékvíz-kivezetőnél elszíneződött, de veszélyes anyag határérték feletti szennyezését nem mutattak ki.

Az FCSM Zrt. mintát vett, annak elemzése folyamatban van.

A cikkre reagálva egy másik olvasó is jelentkezett az Indexnél: szeptember 21-én ugyanott ugyanilyen szennyezést fényképezett le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.