Ellenőrzés

Jávor: több mint 500 milliárdos büntetést kapott a magyar kormány

Ez azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár 50 000 forinttal száll bele ebbe az EU-s büntetésbe, amit "a kormányzati korrupció miatt szabtak ki az országra".

2019.11.12 14:51ma.hu

Az Európai Bizottság összességében 500 milliárd forint feletti büntetéssel sújtotta a magyar kormányt a 2014-2020 közötti időszak eddigi korrupciója miatt - írja Jávor Benedek, volt EP-képviselő a 2018-as uniós költségvetés parlamenti ellenőrzésének adataira hivatkozva a Facebookon.

Ez azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár 50 000 forinttal száll bele ebbe az EU-s büntetésbe, amit "a kormányzati korrupció miatt szabtak ki az országra"- fogalmaz Jávor az ügyről szóló hosszabb bejegyzésében a Párbeszéd politikusa blogján, az ügyről szóló hosszabb bejegyzésében.

Arról már korábban is megjelentek hírek a magyar sajtóban, hogy hatalmas összegű pénzügyi korrekciót kell majd a magyar kormánynak kifizetnie ahhoz, hogy a felfüggesztett kifizetéseket újra megindítsák, és Magyarország megkapja az uniós támogatásokat. Két hete a 24.hu még úgy értesült, hogy az összeg magasabb lehet, mint 300 milliárd forint.

Jávor abból a kérdőívből idézett, amelyet az Európai Bizottság állított össze az EP költségvetési ellenőrző szakbizottsága számára (ennek az egyik alelnöke a fideszes Deutsch Tamás), a dokumentumban azt írják, hogy 2018-ban 30 operatív program esetében voltak intézkedések, a legtöbb (8) Magyarországon. A második helyen Franciaország volt (6). A többi 13 országnál egy, vagy ritkán két operatív programot érintettek az intézkedések.

A dokumentum szerint 7 tematikus operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel a Bizottság, és a projekt alapon, egyesével kiszabott büntetések helyett azt javasolták, hogy az összes operatív programra alkalmazott 10 százalékos átalánybüntetést szabjanak ki.

Jávor azt írja, hogy a büntetést visszautasíthatta volna a magyar kormány, és vállalhatta volna azt, hogy a kérdéses projektekről egyesével bebizonyítja, hogy nem volt tettenérhető korrupció, szabályosan jártak el. Azonban Jávor úgy tudja, hogy nem élt a kormány ezzel a lehetősséggel, és elfogadta a büntetést.

A dokumentum, melynek megállapításaira hivatkozik Jávor, ide kattintva olvasható el angolul. A kérdésekre azok címzettje, Johannes Hahn osztrák biztos válaszol - írta az EuroNews.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.