Kajdacs Községi Önkormányzat

Sajtóközlemény

Megépült a gyógynövény-logisztikai központ központ Kajdacson.

2019.10.15 13:29ma.hu

A Kajdacs Községi Önkormányzat 2017-ben 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Helyi gazdaságfejlesztés” című pályázati kiíráson. A beruházásból gyógynövény-logisztikai központ valósult meg.

A projekt eredményterméke egy gyógynövény, zöldség, gyümölcs szárítására, fagyasztására, tárolására alkalmas „Helyi termékek piacra jutását segítő agrár-logisztikai központ”, amely együttesen biztosítja új munkahelyek teremtését, kistermelők és kisvállalatok beszállítási lehetőségének kialakítását, valamint új, magas hozzáadott értékű szolgáltatás megyébe való településének lehetőségét. A projekt előzménye során az Önkormányzat tulajdonában lévő fejlesztési területen a TOP-1.1.1-15 pályázat keretében megvalósult egy barnamezős beruházás és az így megépült ipari park szolgáltatja jelen beruházás alapinfrastruktúrát.

Kajdacs Község Önkormányzata olyan mezőgazdasági infrastrukturális beruházást valósított meg, amely nem csak Kajdacs, hanem a szomszédos települések helyi munkahelyteremtő szükségletein alapuló és a gyógynövénytermesztés beindítását követően fenntartható és gazdaságos működést jelent. A közvetlen munkahelyteremtő értékén kívül több száz közvetett munkahelyet teremt a következő területeken: kistermelői gyógynövénytermesztés, speciális igényeket kielégítő zöldség-, és gyümölcstermesztés, vadon termő gyümölcsök és gyógynövények betakarítása, alapanyag szállítmányozás, készáru szállítmányozás, melléktermék pellet pogácsák hasznosítása. Közvetlenül teremtett munkalehetőségek: nyersanyag és késztermék mozgatás, raktározás, csomagolás, betelepülő feldolgozó cégek munkahelyei.

A Kajdacsi Gyógynövény-logisztikai központ, más logisztikai központok méretéhez képest jóval kisebb méretű, viszont a településhez és a támogatandó tevékenységek gazdaságos üzemeltetéséhez képest arányos léptékű.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.