Dunai hajóbaleset

Tradicionális dél-koreai felvonulással búcsúztatták a Hableány-tragédia áldozatait

Tradicionális dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt koreai zeneművel, a Rekviemmel búcsúztatták a Hableány hajó balesetének áldozatait hétfőn Budapesten, az Olimpiai Parkban.

2019.10.07 17:48MTI
MTI/Balogh Zoltán

A Szo Dzse Cson Csongup dél-koreai tradicionális zenekar tagjai az Olimpiai Parktól vonultak a Margit hídra, ahonnan rózsákat szórtak a vízbe, így vettek végső búcsút dél-koreai hagyományok szerint a májusi tragédia koreai és magyar áldozataitól.

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság nagykövete a búcsúztatáson emlékeztetett arra, hogy Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, és 27 áldozat holttestét találták meg a hatóságok. Hangsúlyozta: a fájdalmas esemény után a magyar kormány minden szükséges erőforrást rendelkezésre bocsátott az eltűntek felkutatásához. "Ez, valamint a magyar emberek őszinte részvéte és gyásza enyhítette az áldozatok családjainak és a koreai népnek a fájdalmát" - hangsúlyozta a nagykövet, aki reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb sikerül megtalálni a még mindig hiányzó eltűnt személyt.

MTI/Balogh Zoltán

"Az én hitem szerint a halottakat nem gyászolni kell, hanem ünnepelni, mert az élet az örök" - hangoztatta búcsúztatójában Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a nemzet művésze.

Rim Men Jong, Csongup város polgármestere azt mondta, hogy a hajókatasztrófa nagy megrázkódtatást és szomorúságot okozott a magyar és dél-koreai embereknek. "A magyar kormány és az itteni emberek együttműködése nagy vigaszt nyújtott népünknek a szerencsétlen baleset idején, amit ezúton szeretnék megköszönni önöknek" - hangsúlyozta a polgármester.

Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat főosztályvezetője kiemelte: a fájdalmat a szavak helyett a zene tudja leginkább kifejezni.

Mint mondta, a hétfői koncerten a tragédiát követően született Rekviem című kortárs mű csendült fel az áldozatok tiszteletére, amelyet Ri Kom Szop koreai zeneszerző komponált. "Így a zene hangjaival állíthatunk méltó emléket az áldozatoknak és a lelkeknek" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.