Állati

Lezárult a budapesti és a kassai állatkert közös természetvédelmi programja

Lezárult a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Kassai Állatkert ZOO4NAT projekt elnevezésű közös természetvédelmi programja, de a két intézmény közötti együttműködés folytatódik.

2019.10.03 22:30MTI

A közös program eredménye egyebek mellett a Sünispotály elnevezésű új bemutató mentőközpont Budapesten, a mentőmunkához kapcsolódó létesítmények és tanösvény Kassán, gyógyászati és diagnosztikai eszközök beszerzése, nemzetközi konferencia, workshopok, webináriumok és más tapasztalatcserét szolgáló rendezvények az állatmentés témakörében - közölte a fővárosi intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia - Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósult projekt célja a két intézmény természetvédelmi, ezen belül az őshonos állatvilág segítségre szoruló egyedeivel kapcsolatos mentő tevékenységének, és a hozzá kapcsolódó ismeretterjesztő munkának a fejlesztése volt.

A projekt teljes költségvetése 1 millió 215 ezer euró, amelyből 1 millió 33 ezer euró az elnyert támogatás. A Fővárosi Állat- és Növénykertre eső rész 674 ezer euró, amelyből összesen 641 ezer euró a támogatás, 33 ezer 700 euró pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert önrésze.

A ZOO4NAT projekt megvalósításának időszaka 2018. január 1-től 2019. október 31-ig tart. Az állatok világnapjához is kapcsolódóan megtartott nyilvános bemutató egyben a hivatalos záróesemény is volt. A projekt során megvalósult fejlesztések és szakmai programok nyomán azonban a jövőben még magasabb színvonalon, még intenzívebb ismeretterjesztő munkával kísérve folytatódhat a mentőmunka a résztvevő két állatkertben. Emellett a Kassai Állatkert és a Fővárosi Állat- és Növénykert, immár a ZOO4NAT projekt keretein kívül tovább folytatja a megkezdett együttműködést. Erről az október 3-i záróeseményen megállapodást írt alá Erich Kocner, a Kassai Állatkert igazgatója, és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.