Erőszak

Négy és fél év börtönt kapott Makai Viktória ultrafutó támadója

Nem jogerősen 4 év 6 hónap letöltendő fogházra ítélte a kőbányai futónő támadóját szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság, az ítélet ellen az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezett.

2019.10.02 14:57ma.hu

Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a vádirat szerint a 37 éves férfi tavaly október 14-én éjjel a X. kerületben, a Jászberényi úton követni kezdte az arra futó nőt azzal a céllal, hogy szexuálisan bántalmazza.

Amikor utolérte a sértettet, tarkón ütötte, majd megragadta és húzni kezdte magával. A kitartóan ellenálló nőt a vádlott többször megütötte és szexuálisan bántalmazta. A sértettet időközben keresni kezdte a férje, aki, amikor meglátta a bántalmazást, azonnal felesége védelmére kelt. A támadó ezután elmenekült a helyszínről, de a rendőrök rövid időn belül azonosították, majd pár órán belül elfogták. A sértett a bántalmazás következtében súlyos sérüléseket szenvedett - idézte fel a főügyész.

Ibolya Tibor közölte: a Budapesti X. és XVII. kerületi ügyészség a férfi ellen szexuális erőszak és súlyos testi sértés miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A bíróság szerdán a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat, és halmazati büntetésként - figyelemmel az úgynevezett abortív patológiás részegségre is - 4 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte. A döntés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, a szabadságvesztés súlyosítását és börtönfokozat megállapítását kérve, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be jogorvoslatot.

Ibolya Tibor közölte azt is, hogy a bíróság ügyészi indítványra fenntartotta a vádlott bűnügyi felügyeletét.

A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írta: az ítélet indoklása szerint a sértett 8 napon túl gyógyuló sérülései nem eredményeztek maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte viszont, hogy a bűncselekményt a vádlott éjszaka követte el, valamint "a kitartó elkövetési módot".

Hozzátették, szokványos esetben az ittasság súlyosbító körülménynek számít, a vádlott esetében azonban kis mennyiségű alkoholtól keletkezett olyan toxikus hatás, amely a férfit korlátozta abban, hogy felismerje cselekménye következményeit és ennek megfelelően cselekedjen. Ez a kóros elmeállapot a jogszabály alapján a büntetés korlátlan enyhítésére ad lehetőséget.

További enyhítő körülménynek tekintették, hogy a vádlott büntetlen előéletű, beismerte és megbánta tettét, egyébként rendezett életvitelű, és egy kiskorú eltartásáról gondoskodik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.