Önkormányzat

Időseket támogató 'okosotthon" szolgáltatást vezetett be az V. kerület

A program keretében egyedül élő idősek otthonait szerelik fel digitális eszközökkel, amellyel enyhíteni kívánják a magányukat és növelni a biztonságérzetüket.

2019.09.19 16:20MTI

Magyarországon egyedülálló innovatív idősügyi szolgáltatást vezetett be az V. kerületi önkormányzat, az úgynevezett "okosotthon" program keretében egyedül élő idősek otthonait szerelik fel digitális eszközökkel, amellyel enyhíteni kívánják a magányukat és növelni a biztonságérzetüket - tájékoztatta a belvárosi önkormányzat csütörtökön az MTI-t.

A program elsődleges célja az abban résztvevő - 65 évet betöltött, egyedülálló, otthonát korlátozottan elhagyni képes, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban résztvevő - idős emberek életminőségének javítása - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a szolgáltatás keretében monitorozzák a fiziológiai állapotot, nyomon követik a mozgást. Riasztást eredményez a mozdulatlanság és az eszméletvesztés, érzékelik a betörést, valamint video chat szolgáltatással segítik elő a programban résztvevők társadalmi kapcsolatait.

A jelzéseket fogadó központi rendszer a normális életviteltől eltérő események azonosítását a mesterséges intelligencia alkalmazásával képes felismerni - olvasható a közleményben.

Közölték, a kerület amerikai mintára fejleszti ezeket az "okosotthonokat" annak érdekében, hogy a bentlakásos intézménybe való bekerülés elkerülhető, de legalábbis elhalasztható legyen.

A közlemény szerint Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester a fejlesztésről beszámoló csütörtöki rendezvényen elmondta az is, hogy nemrég a Balassi Bálint utcában adták át a szolgáltatások széles körét nyújtó, a 21. századnak megfelelő idősklubot, amely teljes körűen felújított helyiségekkel rendelkezik.

Továbbá közölte azt is, hogy ligetté alakítják a Podmaniczky teret és épül a Belvárosi Sportközpont is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.