Önkormányzat 2019

Kisorsolta az országos nemzetiségi listák sorrendjét az NVB

Kisorsolta az országos nemzetiségi listák sorrendjét keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság; négy nemzetiség szavazólapján csak egyetlen lista szerepel majd.

2019.09.10 19:28MTI

A Nemzeti Választási Bizottság kedd estig 19 országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba. Az NVB-nek nemzetiségenként ki kellett sorsolnia, hogy a jelölőszervezetek milyen sorrendben kerüljenek fel az országos listás szavazólapra.

Az NVB kilenc nemzetiségnél el tudta végezni a sorsolást, négy nemzetiség (a bolgár, a német, a szlovák és a szlovén) esetében azonban csak egy-egy listát jelentettek be, így azok sorszáma automatikusan 1. lett. A bolgár nemzetiségnél egyedül a Magyarországi Bolgárok Egyesülete állított országos listát, a német nemzetiségnél az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület, a szlovákoknál a Magyarországi Szlovákok Szövetsége - Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete, a szlovéneknél pedig a Magyarországi Szlovének Szövetsége.

A görög nemzetiség szavazólapján a négy jelölőszervezet a következő sorrendben szerepel: 1. Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanács, 2. Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete, 3. Görög Ifjúsági Egyesület, 4. Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület.

A horvát nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Hrvati-Horvátok Egyesület - Soproni "Cakav katedra" Egyesület, 2. Magyarországi Horvátok Szövetsége.

A lengyel nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1 Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, 2. Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület - Lengyel-Magyar Klub - STO-LAT Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület, 3. Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület, 4. Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület.

Az örmény nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Kilikia Kulturális Egyesület, 2. Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület, 3. Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület.

A roma nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Fiatal Romák Országos Szövetsége, 2. Jövő Alakítók Szövetsége Egyesület, 3. Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete, 4. Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet, 5. Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete, 6. "Lungo drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, 7. Nemzeti Roma Összefogás.

A román nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Méhkeréki Románok Egyesülete, 2. Budapesti Román Egyesület, 3. "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület.

A ruszin nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület, 2. "Rukisösz" Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület, 3. Magyarországi Ruszinok (Ruszének) Országos Szövetsége.

A szerb nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Krug Művészeti Egyesület, 2. Srkski Forum Egyesület - Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület - Szerb Szövetség - Szerb Szövetségi Egyesület - Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület.

Az ukrán nemzetiség szavazólapján a sorrend: 1. Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Egyesület, 2. Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, 3. Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete.

Október 13-án a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthatott listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.