Megemlékezés

Nemecsek Ernő szobrot kapott a Füvészkertben

Már megint megfürdették Nemecsek Ernőt. A Pál utcai fiúk bandájának közlegényéről a Füvészkertben mintáztak szobrot.

2019.08.19 10:37ma.hu

Augusztus 15-én este átadták a Füvészkertben a fiatal keramikus művész Zsigó András szobrát, amely Nemecsek Ernőt ábrázolja, amint a kert tavában didereg. Átadóbeszédében Dr. Orlóci László, a Füvészkert igazgatója azt emelte ki, mennyire fontos, hogy a gyermekek kötődjenek valamihez, legyen szó otthonról, családról vagy barátokról.

Az alkotás jelenlegi helye, a Viktória-ház medencéje, csak ideiglenes, itt azonban egyszerre több ember is meg tudja közelíteni. A tervek szerint a regény szerinti, hiteles helyszínére, vagyis a nagy Pálmaház kismedencéjében nagyjából fél év múlva kerül át.

Érdekesség, hogy a szoboralak csupán deréktól felfelé készült el, de a víz tükröződése optikailag teljessé teszi a látványt - írta róla a Fidelio.hu.

A szobrot készítő művész elmondta, hogy a Pál utcai fiúk című regény legfontosabb alakjának sorsfordító pillanatát szerette volna megörökíteni, a Nemecsek számára végzetesnek bizonyuló "megfürdetést", ami épp a Füvészkertben történik meg, de a kert a regény több jelenetének is helyszínéül szolgál. Az arc mintája az 1969-es filmváltozat színésze, Anthony Kemp volt.

Zsigó András egy különleges, japán eredetű technológiával dolgozott: 15 órán keresztül, fával fűtött, 1350 fokos kemencében égette ki a szobrot. Ez különleges felületet hoz létre a szobron, mert a kemencében szálló fapernye beleég a mázba.

Nemecsek heroikus alakja számomra a hűséget, barátságot és az áldozathozatalt jelenti, ezért a fürdés sorsdöntő, drámai pillanatát szerettem volna megragadni a szobor arckifejezésében is" - árulta el a Józsefváros.hu-nak a keramikus.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.