Toxikológia

Zacher Gábor szerint nincs negatív hatása egy doboz energiaitalnak

Igen ám, csak minden ötödik magyar kiskamasz energiaitalt reggelizik rendszeresen!

2019.07.21 11:35MTI

Zacher Gábor toxikológus szerint egy doboz energiaitalnak nincs negatív hatása, ezért nem látja értelmét a "riogatásnak".

Az orvos vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta: egy doboz energiaitalnak körülbelül ugyanannyi a koffeintartalma, mint egy adag kávénak.

Rendszeres fogyasztás mellett azonban a 14 évesnél fiatalabbaknál magas vérnyomás és szívelégtelenség alakulhat ki - hívta fel a figyelmet. Riogatás és tiltás helyett azonban inkább beszélni kellene nekik arról, hogy a rendszeres energiaital-fogyasztásnak milyen hatásai lehetnek - közölte.

A magyar fiatalok fogyasztása európai szinten is aggasztóan magas

Töretlenül bővül az energiaitalok népszerűsége, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszéllyel jár - olvasható a pénteki Népszavában. A lap a Nielsen piackutató friss adatait idézve arról ír, hogy az elmúlt 12 hónapban 15 százalékos volt a növekedés. 2018 júniusa és 2019 májusa között csaknem 32 milliárd forintért adtak el energia- és sportitalokat. A legnépszerűbbek a 2,5 decis, cukros, ízesítetlen verziók.

Az energiaitalok térhódítása különösen a fiatalok körében aggasztó: az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) korábbi felmérése szerint minden ötödik 10-14 éves gyerek fogyaszt energiaitalt reggelire, ami európai összehasonlításban is kimagaslóan rossz mutató - hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT). A magyar kamaszok 78 százaléka iszik energiaitalt, közülük 13 százalék rendszeres nagyfogyasztó.

A kardiológusszakma álláspontja szerint az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amely szívritmuszavar kialakulásához vezethet a rendszeres fogyasztóknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.