Adatvédelem

Elhagyta a BRFK összes munkatársának személyes adatát egy pendrive-on

A NAIH 5 millió forintra bírságolta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot.

2019.07.13 13:04MTI

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 5 millió forintra bírságolta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, miután elveszítettek egy 4 GB-os pendrive-ot, amin megtalálható volt a BRFK teljes nevesített személyzeti állománytáblája - olvasható a hatóság határozatában.

Az állománytábla tartalmazta mindenkinek a születési nevét, idejét, anyja nevét, TAJ számát, beosztását és munkakörét.

A főkapitányság munkatársa még januárban vitte magával a pendrive-ot egy értekezletre. Az adathordozót a kulcskarikájára fűzte, a kulcsot pedig magával vitte a szállodai szobájába. Másnap kijelentkezett a szállodából, majd egy rövid gyorsétteremi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére, ekkor vette észre, hogy nincs meg az adathordozó az adatokkal.

Még aznap jelentette az elöljárójának, hogy nyoma veszett az USB-kulcsnak. Rögtön megindult a telefonálgatás az eltűnt pendrive után, felhívták a szállodát és a gyorsétteremet is, azonban mindhiába.

A pórul járt rendőr a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult.

A pendrive azóta sem került elő. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.