Állatkínzás

12 molnárfecske fiókát dobtak le a harmadikról Túrkeve főterén

A fiókák fele nem élte túl.

2019.07.12 16:39ma.hu
hirdetés

12 molnárfecske fiókát dobáltak szét Túrkeve főterén ismeretlenek - olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán. Természetvédelmi őrszolgálatuk lakossági bejelentést kapott, hogy Túrkevén a Petőfi téren összesen 12 példány fecske fióka hever a fűben és a járdán.

A helyszínen egyértelműen megállapítható volt, hogy a molnárfecske fiókák nem maguktól kerültek oda, hiszen az egyik közeli lakás ablakaiban frissen eltávolított molnárfecske fészkek nyoma volt észlelhető, ahol még másnap is folyamatosan keresték a szülőmadarak fészkeiket és fiókáikat.

A hat életben maradt fiókát a Természetvédelmi Őrszolgálat kiérkezéséig a megtaláló szakszerűen elhelyezte, etette és itatta a nagy melegben.

A Természetvédelmi Őrszolgálat az eset miatt állatkínzás és természetkárosítás miatt tett feljelentést a rendőrségen, hiszen átlagosan, fészkenként 4 fiókával számolva legalább 3 molnárfecske fészket semmisítettek meg, majd a fiókákat a harmadik emeletről egyszerűen az épület előtti térre dobálták.

A hat élő fiókát a Természetvédelmi Őrszolgálat vette gondozásba, néhány napos táplálás és megfigyelés után pedig a közelben olyan molnárfecske fészkekbe adoptálta őket, ahol hasonló korú fiókák voltak.

A park egy másik esetről is beszámolt posztjában. Alig telt el pár nap a fiókák eredményes adoptálását követően, amikor is Törökszentmiklósról kapott a Természetvédelmi Őrszolgálat egy újabb bejelentést, mely szerint a Bocskai úton egy második emeleti lakás ablakának cseréjekor két molnárfecske fészket vertek le, a fiókákat pedig az emeleti ablakból a garázs sor előtt elhelyezett hulladéktároló elé dobálták.

A Természetvédelmi Őrszolgálat a helyi rendőrkapitányságon kezdeményezett eljárást az ügyben.

A megtalált öt élő molnárfecske fióka pedig szintén Túrkeve egyik legnépesebb molnárfecske telepének alkalmas fészkeibe került pótszülőkhöz.

A molnárfecske (Delichon urbicum) hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló védett faj, egyetlen egyed természetvédelmi értéke 50.000 Ft - hívja fel a figyelmet a park.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.