Hableány-tragédia

Hableány: tragédiából botrány - kinek jár a búvárkitüntetés?

Magyar Búvár Szövetség (MBSZ) múlt héten 24 ipari és mentőbúvárt tüntetett ki, akik részt vettek a Hableány turistahajó balesete utáni mentésben. Közülük 15-en kapták meg a legmagasabb elismerésnek számító, négycsillagos búvárkitüntetést. De...

2019.07.12 09:42ma.hu
MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Búvár Szövetség (MBSZ) múlt héten 24 ipari és mentőbúvárt tüntetett ki, akik részt vettek a Hableány turistahajó balesete utáni mentésben. Közülük 15-en kapták meg a legmagasabb elismerésnek számító, négycsillagos búvárkitüntetést. Csakhogy sokan elvileg meg sem érdemelték volna.

Bár a szakma legelismertebb és legismertebb szakemberei szerint is elvitathatatlan, hogy a mentésében részt vevő búvárok nagy teljesítményt nyújtottak, de a kitüntettek közül jó néhányan hiányoztak. Nem kaptak négycsillagos elismerést például a Fővárosi Katasztrófavédelem búvárai, akik lelkileg talán a legmegterhelőbb feladatot végezték. Ők emelték ki annak a négy személynek a holttestét, akiket utoljára találtak meg a Hableány roncsában. Viszont olyan is megkapta a négy csillagot, aki az Index forrása szerint „a mentés alatt a fedélzetről irányított és olykor kólát osztogatott a többieknek".

Arról, hogy kinek adományozhatják oda a legmagasabb elismerést, a Technikai Bizottság tagjai szigorú előírások alapján döntenek, de őket nem kérdezték meg. Elvileg a bizottság elnöke összehív egy háromcsillagos oktatókból álló tanácsot, akiknek a nemzetközi szövetség szigorú előírásait is figyelembe véve határoznak arról, hogy kik kaphatják meg a négy csillagot. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy egy hosszan tartó folyamat, nem pedig egy egyszeri nagy cselekedet – például egy katasztrófaelhárítás – után adományozható. Az is fontos kitétel, hogy csak olyan búvár kaphatja meg a negyedik csillagot, aki korábban már megszerezte a harmadikat is. A kitüntettek között viszont volt olyan, aki csupán egycsillagos minősítéssel rendelkezett.

Az elismerésekről azonban ezúttal az MBSZ elnöksége zárt ülésen döntött, és az okleveleken, amelyeket a bizottság elnökének kellett volna aláírnia, az MBSZ elnökének szignója áll. Az érintettek közül a Technikai Bizottság elnöke nem akart nyilatkozni. Nyíri Iván, az MBSZ elnöke pedig azt mondta, hogy "amíg külföldön a szarból is képesek várat építeni, mi, magyarok az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni".

Az elismeréseket valószínűleg már nem vonják vissza, de az ügyet fegyelmi és etikai bizottság előtt is megvitatják majd - tudósította az Inforádió.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.