Magyarország

Szilágyi: erőforrássá vált a diaszpórában élő magyarság

Világnemzet vagyunk.

2019.07.06 13:25MTI

Mára erőforrássá vált a világban diaszpórában élő magyarság - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, a felvidéki Martoson, pénteken.

A miniszteri biztos, erről azon a diaszpóra magyarságról tartott fórumon beszélt, amelyet "Világnemzet vagyunk" címmel tartottak a hetedik Martosi Szabadegyetemen.

Szilágyi Péter elmondta: a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az elmúlt években számos, a diaszpóra magyarságot megcélzó programot indított, s ezeknek köszönhetően szorosabbá vált a kapcsolati háló mind a diaszpórában élő magyarság és az anyaország, mind pedig a diaszpórában élő magyarság és a kárpát-medencei külhoni magyar nemzetrészek között.

"Egyre szorosabbá válnak a kapcsolataink, egyre többen veszik fel a magyar állampolgárságot, sok olyan vállalkozás is indult, amelyeket diaszpórában élő sikeres magyar vállalkozók indítottak Magyarországon" - mutatott rá Szilágyi Péter. Hozzátette: látni lehet, hogy a kulturális kapcsolattartás szorosabbra fűzése mellett gazdasági vonalon is megindult a kapcsolatépítés.

Szilágyi Péter elégségesnek minősítette a diaszpórát célzó újonnan elindult támogatáspolitikát. Rámutatott: jelenleg a költségvetés 0,7 százalékát fordítják nemzetpolitikára, s ennek 2 százaléka a diaszpórára fordított összeg. Ez minimális összeg, ám abból mégis jó eredményeket sikerült elérni - jegyezte meg.

A miniszteri biztos a diaszpóraépítés tekintetében megfogalmazott célok között említette, hogy szeretnék ha minden magyar diaszpóra közösségben működne legalább hétvégi iskola, valamint szeretnék tovább szélesíteni azokat az oktatási lehetőségeket is a Kárpát-medencében, amelyeket a diaszpórákból érkezők is használhatnának, és szeretnének létrehozni egy diaszpóra múzeumot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.