Csaló

Álneveken szerzett meg autókat és jachtokat, és még halottnak is nyilváníttatta magát

Főleg Spanyolországból hozott haza járműveket az orgazda.

2019.07.05 10:35ma.hu
Fotó: police.hu

Egy férfi – társai segítségével – üzletszerűen vitte el a bérelt járműveket, és azokat valótlan adatokkal értékesítette; a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három személlyel szemben.

A vádirat lényege szerint egy 42 éves férfi korábban évekig Spanyolországban élt, így ott hely, és nyelvismerettel, valamint kapcsolati tőkével rendelkezett. A férfi 2015-től 2017-ig külföldön, döntően Spanyolországban járműveket – gépkocsikat, munkagépeket, jachtokat – bérelt, úgy, hogy azokat nem kívánta visszaszolgáltatni, valódi személyazonosságát pedig hamis okmányokkal leplezte. A járműveket egyedül, illetve az elkövetésbe bevont, és később a bérlésekben is közreműködő 45 éves női társa segítségével Magyarországra szállította, ahol az alvázszámok meghamisíttatása után azokat maga vagy egy 44 éves férfi társa értékesítette. Az egyik vádpont szerint a 42 éves férfi a bűncselekmények zavartalan elkövetése érdekében hamis halottvizsgálati bizonyítványt állított ki a saját nevére, amellyel ismeretlenül maradt társa segítségével 2016 júniusában halottnak nyilváníttatta magát.

A bűncselekménysorozatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakította meg.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség – amellett, hogy egyes terheltekkel szemben megszüntette, illetve elkülönítette az eljárást – 42 éves férfi és női társa ellen több rendbeli bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás, orgazdaság, közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények, a 44 éves férfival szemben több rendbeli üzletszerűen elkövetett orgazdaság, egyedi azonosító jel meghamisítása és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

A 42 éves férfi jelenleg letartóztatásban van, női társa bűnügyi felügyelet alatt áll.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.