Ügyészség

100 ezer forinttal akarta megvesztegetni a tűzoltót, nem sikerült

Egy borítékba tette a pénzt az idős asszony.

2019.06.21 15:14ma.hu

Egy szakhatósági eljárásban akart számára kedvező döntést, a tűzoltóknak szánt, borítékba rejtett készpénzzel; a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene.

A vádirat szerint a vádlott, egy 70 éves nő az építésügyi hatóságnál ügyfél volt egy fennmaradási és használatbavételi engedélyezési eljárásban. Mivel a hatósági előírásoknak az ügyfél határidőben nem tett eleget, ezért a szakhatóság a szükséges hozzájárulást nem adta meg.

A vádlott 2017. augusztus 28-án személyesen adott át egy kérelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségén a III. kerület, Vihar utcában. A vádlott arra kérte a kérelmet átvevő osztályvezető tűzoltó őrnagyot, hogy vizsgálja meg, a tűzvédelmi szakhatóságnak – jogszabályváltozásra figyelemmel – továbbra is van-e hatásköre az eljárásra, mert ha nem, akkor az építésügyi hatóság megadná az engedélyt. Az írásbeli kérelem a hozzájárulás megadására vagy az eljárás hatáskör hiányában való megszüntetésére irányult.

A nő a kérelmet egy műanyag iratgyűjtőben adta át, amelyben elhelyezett egy borítékot is 100.000,- Ft-tal. A tűzoltó őrnagy a kérelmet és borítékban lévő készpénzt tartalmazó műanyag iratgyűjtőt – tartalmának vizsgálata nélkül, vagyis a pénzről nem tudva – az érkeztetésre váró beadványok közé helyezte. A borítékban lévő készpénzt a vádlott beadványának iktatása során észlelték, a kirendeltség-vezető pedig feljelentést tett.

A Fővárosi Főügyészség a nővel szemben hivatali vesztegetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, amely bűncselekményt a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

A címlapfotó illusztráció.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.