Állatkínzás

Kockakővel ütötték agyon a fővárosi állatkert görög teknősét

Szerda délután valaki az egyik görög teknőst agyonvágta egy jókora kockakővel az állatkertben.

2019.06.13 15:38ma.hu

Szerda délután egy ismeretlen elkövető kockakővel ütötte agyon a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét.  Az állatot a gondozók a zárás előtti állományszemle idején találták meg, de a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az állatorvosok már nem tudtak segíteni rajta, ezért el kellett altatni.

Az állatkert azt írja közleményében, az állatnak óriási fájdalmai lehettek, mert a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-kétujjnyi szélességben teljesen kettéhasadt és szétnyílt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.

Komolyan fontolgatja az Állatkert a térfigyelő kamerák által felvett képek közzétételét, amelyeken maga a cselekmény, illetve az elkövető is jól látható. A közzététel lehetőségét jelenleg adatvédelmi szakértőjük vizsgálja.

Az eset pontos körülményeinek tisztázása érdekében csütörtök délelőtt megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit, amelyen az elkövető és a vele együtt lévő személy is jól látható. A felvételek alapján feltételezhetően az történhetett, hogy az elkövető a kerítésen áthajolva kivette az állatot a kifutóból, aki azonban alighanem a kezébe piszkíthatott (ez nem ritka a teknősöknél ilyen esetben). Ezután az elkövető keresett egy követ, és – talán bosszúból – agyonütötte vele az állatot. Mindez szerdán délután 17:37-kor történt a Madagaszkár-ház melletti kifutónál, ahol görög, mór és sarkantyús teknősöket mutatnak be egy füves kifutóban.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az ügyben ismeretlen elkövető ellent tett feljelentést a XIV. kerületi Rendőrkapitányságnál természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt. Természetesen a térfigyelő kamerák felvételeit is átadták a nyomozóknak, illetve csütörtökön kora délután helyszíni szemlét is tartottak a teknősök kifutójánál.

A görög teknős (Testudo hermanni) Dél-Európában őshonos mediterrán szárazföldi teknősfaj. A Magyarországon hatályos jogszabályok szerint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősül, és szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján is (ehhez az egyezményhez Magyarország még 1985-ben csatlakozott). Az ilyen állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén a Büntető Törvénykönyv 242. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.