Dunai hajóbaleset

Megdöbbentő fejlemény: Hollandiában is hajóbalesetet okozhatott a Viking kapitánya

171 utassal a fedélzeten egy olajszállító tankernek ütközött a hajó. De csak másodkapitány volt a holland balesetnél a Viking Sigyn ukrán kapitánya!

2019.06.05 12:56ma.hu

A Viking Sigyn szállodahajó egy svájci cégé, melynek 142 hajója van világszerte. A cég egy másik hajója, a Viking Idun balesetet okozott április elsején Hollandiában, miközben Antwerpenből Genfbe hajózott. A hajó 171 utassal a fedélzetén egy olajszállító tankernek ütközött - számolt be akkor a balesetről a The Sun.

Egy névtelenséget kérő, Viking szállodahajón dolgozó kapitány a Hajozas.hu-nak azt mondta, tudomása szerint ugyanaz az ukrán személy volt a balesetet okozó Viking Idun parancsnoka, mint aki a budapesti balesetnél is szolgálatban volt.

Mint mondta, a Viking Idun többszöri rádiós figyelmeztetés ellenére sem vette figyelembe a tankerhajót, egyenesen nekikanyarodott, ezzel veszélybe sodorva 171 utasát. Azt is hozzátette, hogy a hajóknál nem ritka  a meghibásodás, hiába újak.

Múlt hét szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta több újabb utas holttestét találták meg.

A Viking ukrán kapitányát, Jurij C-t a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt hallgatták ki és vették őrizetbe, majd a bíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását.

A gyanúsítás arra épül, hogy a Viking személyzetének fel kellett volna vennie a rádiókapcsolatot a Hableány személyzetével. A navigációs rendszer adatai szerint azonban még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, hangjelzést sem adtak le.

Másodkapitány volt a holland balesetnél a Viking Sigyn ukrán kapitánya

Hivatalosan is megerősítették, hogy a Hableány városnéző hajót elsüllyesztő Viking Sigyn ukrán kapitánya április elsején éjjel Hollandiában is balesetet okozott. Akkor egy Viking típusú hajóval egy, az antwerpeni kikötőből távozó tanker oldalát szakította fel.

Egy tankernek ment neki, amiért gyanúsított lett. A budapesti baleset után pedig a szállodahajó kapitánya adatokat törölt a telefonjáról.

Csütörtökön este a Viking Cruises hajózási vállalat szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta: "meg tudjuk erősíteni, hogy a Viking Sigyn kapitánya április 1-jén a Viking Idun fedélzetén volt, de az incidens idején nem ő volt a hajó kapitánya. A hajót egy másik kapitány irányította."

A Fővárosi Főügyészség szerint az ukrán férfi az Index.hu kérdésére azt válaszolta, hogy "a magyarországi ügy gyanúsítottja másodkapitány volt a hollandiai balesetben részes egyik hajón. őt Hollandiában gyanúsítottként hallgatták ki. Annak megállapítása, hogy ott ki vezette a hajót, a holland nyomozás tárgya".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.